Bij een aflossingsvrije hypotheek kiest u ervoor om de hypotheekschuld tijdens de looptijd niet af te lossen. Dit betekent dat u maandelijks weinig geld voor deze hypotheek kwijt bent. U betaalt alleen rente over het hypotheekbedrag. Wanneer de looptijd van de hypotheek verstrijkt, moet u de hypotheek alsnog aflossen. Meestal is dit na een periode van 30 jaar.
De aflossingsvrije hypotheek is erg populair vanwege de lage maandlasten. De meeste mensen kiezen voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Zij combineren een andere hypotheekvorm met een aflossingsvrij gedeelte. Hierdoor houden ze hun maandlasten betrekkelijk laag, zonder dat er aan het einde van de looptijd een grote restschuld overblijft.

Voor- en nadelen van de aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek, of een hypotheek met een aflossingsvrij deel, is fiscaal interessant. Omdat u niet aflost, blijft de hypotheekschuld gedurende de hele looptijd bestaan. U blijft dan ook over dit hele bedrag rente betalen. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Het belastingvoordeel brengt de maandlasten van de aflossingsvrije hypotheek nog verder omlaag.
Na 30 jaar is het niet langer mogelijk om aanspraak te maken op deze belastingaftrek. U zult dan toch de hypotheekschuld moeten aflossen. Wanneer u dit niet doet blijft u rente betalen, maar nu zonder de fiscale voordelen. Dat is ook de reden dat veel mensen kiezen voor een andere hypotheekvorm in combinatie met een aflossingsvrij deel. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd niet het volledige hypotheekbedrag ineens hoeft op te brengen.

Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheken zijn er in soorten en maten. De rentepercentages die u bij de verschillende aanbieders moet betalen, kunnen flink uiteenlopen. Bij sommige hypotheekverstrekkers staat het rentepercentage voor een bepaalde tijd vast. Bij andere is de rente variabel. Let er bij het selecteren van een hypotheekaanbieder ook op hoe na de eerste rentevaste periode een nieuw rentepercentage wordt vastgesteld. Bij sommige aanbieders gaat de rente na de eerste periode fors omhoog. Het is altijd een goed idee om diverse offertes aan te vragen. Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden.