Wanneer een vast maandbedrag van belang is, dan is de annuïteitenhypotheek een goede keuze. Deze hypotheek wordt zo ingericht, dat u iedere maand precies hetzelfde bedrag aan de hypotheekverstrekker betaalt. Het maandbedrag bestaat deels uit aflossing van de schuld en deels uit een rentebedrag. Dit worden de bruto maandlasten genoemd.
Omdat de hypotheekschuld aan het begin van de looptijd nog groot is, bestaat het maandbedrag op dat moment vooral uit rente. Naarmate er meer is afgelost betaalt u minder rente. Het bedrag dat u maandelijks aflost, neemt dan verder toe. Aan het einde van de looptijd lost u dus het grootste deel af.

Voor- en nadelen van de annuïteitenhypotheek

Aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek lost u kleine bedragen af. Er blijft dus veel hypotheekschuld staan, waarover u rente betaalt. Deze rente kunt u aftrekken van de belasting. Later neemt het rentebedrag af, en daarmee ook de fiscale voordelen. Deze bijzonderheid maakt de annuïteitenhypotheek vooral aantrekkelijk voor mensen die aan het begin van hun carrière staan en die daardoor weinig verdienen.

Wanneer u de belastingvoordelen meerekent, zijn de netto maandlasten aan het begin van de looptijd laag. Later nemen de fiscale voordelen af en de maandlasten dus toe. Maar tegen die tijd zijn er hopelijk een paar carrièrestappen gezet, waardoor de hogere maandlasten beter te dragen zijn.

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek

Het is altijd een goed idee om verschillende offertes aan te vragen bij aanbieders van annuïteitenhypotheken. Het is verstandig om de tijd te nemen voor het vergelijken van de offertes. Niet alleen de rentepercentages kunnen verschillen, maar ook de voorwaarden waaronder de hypotheek wordt aangeboden.

Een van de belangrijke zaken waarop u kunt letten is de rentevaste periode. Alleen wanneer u het rentepercentage voor de volledige looptijd vastlegt, blijven de bruto maandlasten 30 jaar hetzelfde. Als het rentepercentage slechts 5 of 10 jaar geldt, zullen de maandlasten daarna veranderen. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. U maakt zelf de keuze: kiest u voor zekerheid en een hoger bedrag, of voor een laag bedrag waar enig risico aan vastzit.