Een beleggershypotheek betekent dat u een risico neemt. Door te beleggen kan uw geld meer waard worden, maar ook in waarde verminderen. Wanneer u bereid bent om het risico op waardevermindering te nemen, is een beleggershypotheek een mooi product. U loopt immers niet alleen een risico, maar heeft tegelijk de kans dat u aan het einde van de looptijd geld overhoudt.

Voor- en nadelen van de beleggershypotheek

Gedurende de looptijd van de beleggershypotheek lost u niet af. De hypotheekschuld blijft staan en u betaalt hier een maandelijkse rente over. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Doordat de schuld blijft staan, kunt u tijdens de volledige looptijd gebruik maken van de bijbehorende belastingvoordelen.
Maandelijks stort u daarnaast een bedrag op een rekening, waarmee u de hypotheek in de toekomst kunt aflossen. Het geld dat op deze rekening staat wordt belegd. Bij het afsluiten van de hypotheek spreekt u met de hypotheekverstrekker af hoeveel risico bij dit beleggen mag worden genomen. Zo bepaalt u samen hoeveel geld er aan het einde van de looptijd minimaal beschikbaar is. Hiermee kunt u pech hebben: soms is er niet voldoende rendement behaald om de volledige schuld te kunnen aflossen. Er zijn echter ook mensen die geluk hebben: zij houden na het aflossen van hun hypotheek geld over. Een overlijdensrisicoverzekering is een verplicht onderdeel van een beleggershypotheek. Hiermee kan de hypotheek afgelost worden wanneer de hypotheeknemer komt te overlijden. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden.

Combinatie met andere hypotheekvormen

Veel mensen kiezen ervoor hun beleggershypotheek te combineren met een andere hypotheekvorm. Een veel voorkomende combinatie is de spaarhypotheek met de beleggershypotheek. Door een bedrag te sparen beperkt u het risico dat beleggen nu eenmaal met zich meebrengt. Ook een combinatie van een beleggershypotheek met een aflossingsvrij deel behoort tot de mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan vrijblijvend helpen bij het vinden van een geschikte beleggershypotheek.