Een beleggingshypotheek is in zekere zin te vergelijken met de aflossingsvrije hypotheek. Bij beide hypotheken lost u namelijk tijdens de looptijd niets af. Dit betekent dat u de volledige looptijd van de hypotheek maximaal kunt profiteren van belastingaftrek. Het belangrijkste verschil met de aflossingsvrije hypotheek is dat u maandelijks geld reserveert voor de aflossing aan het einde van de looptijd. Het gereserveerde geld wordt belegd.

Voor- en nadelen van de beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek legt u maandelijks geld opzij. Dit geld wordt door de hypotheekverstrekker belegd. Voordat u een overeenkomst met de verstrekker tekent, maakt u afspraken over de risico´s die er bij het beleggen mogen worden genomen. De opbrengst wordt aan het einde van de looptijd gebruikt om de hypotheekschuld af te lossen.
Wie voor een beleggingshypotheek kiest, moet zich ervan bewust zijn dat hij of zij een risico neemt. Er is geen garantie dat het ingelegde geld uiteindelijk precies genoeg oplevert om de hypotheek af te lossen. Er kan wat geld te weinig zijn voor een volledige aflossing. Dan moet u een bedrag bijbetalen. Maar het kan ook zijn dat u door een gunstig beleggingsresultaat geld te veel heeft. Dan krijgt u het resterende geld uitgekeerd.

De maandlasten van een beleggingshypotheek zijn betrekkelijk laag. Dit komt vooral door de fiscale voordelen die aan een beleggingshypotheek zijn verbonden. Doordat u tijdens de looptijd niet aflost, betaalt u een groot rentebedrag. Deze rente kunt u aftrekken van uw inkomstenbelasting. Wel moet u rekening houden met kosten voor een verplichte overlijdensrisicoverzekering.

Kiezen voor een beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een goede optie wanneer u denkt voor langere tijd een hypotheek nodig te hebben. Over een lange periode heffen positieve en negatieve ontwikkelingen op de beurs elkaar op. Wanneer de beurs daalt, heeft dat niet direct gevolgen voor uw eindresultaat. Daar staat tegenover dat het tussentijds beëindigen van een beleggingshypotheek negatief kan uitpakken. Dit is vooral het geval na een dalende beurstrend. Er is dan weinig rendement op uw geld behaald, waardoor u met een hoge restschuld blijft zitten.
Wanneer u voor een beleggingshypotheek kiest, moet u tegen een beetje onzekerheid kunnen. Ook is het handig als u een financiële buffer heeft voor het geval de beleggingen aan het einde van de looptijd te weinig opgeleverd blijken te hebben. Als u met een beetje onzekerheid kunt leven, dan is een beleggingshypotheek een uitstekende optie.