Op het eerste gezicht lijkt de effectenhypotheek wel wat op de beleggingshypotheek. Het grootste verschil is de flexibiliteit: bij een effectenhypotheek is veel meer mogelijk. U kunt beter inspelen op veranderingen in uw persoonlijke situatie en op veranderingen in het beursklimaat.
Voor- en nadelen van de effectenhypotheek
Net als bij de beleggingshypotheek lost u tijdens de looptijd van een effectenhypotheek niets af. U profiteert daardoor tijdens de gehele looptijd van de hypotheek van fiscale aftrek. Tegelijkertijd legt u op een aparte rekening een geldbedrag apart om aan het einde van de looptijd te kunnen aflossen. Het geld op deze rekening wordt belegd.
Anders dan bij een beleggingsrekening heeft u bij een effectenhypotheek zelf veel invloed op de manier waarop uw effectenportefeuille vorm krijgt. In overleg met de hypotheekverstrekker bepaalt u wat voor soort beleggingen er plaatsvinden en hoeveel risico u hierbij wilt lopen. Het is mogelijk om maandelijks een bedrag in te leggen. Maar daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om tussentijds een groot bedrag ineens te storten. Wanneer dit op het juiste moment gebeurt, kan dit uw rendement ten goede komen.
Kiezen voor een effectenhypotheek
De effectenhypotheek is een product voor mensen die graag een deel van hun geld beleggen. Wanneer u voor een effectenhypotheek kiest, moet u er tegen kunnen om risico te lopen. Er bestaat immers altijd een kans dat er aan het einde van de looptijd niet voldoende geld is om de hypotheek volledig af te lossen. Het is dus verstandig om alleen een effectenhypotheek af te sluiten als u enige financiële armslag heeft.
Als u al op diverse manieren belegt, kan een effectenhypotheek een goede aanvulling zijn. Hiermee kunt u uw risico spreiden. Ook wanneer u de komende jaren incidenteel grote bedragen verwacht te incasseren, kan een effectenhypotheek een interessante optie zijn. U kunt dan immers de vrijkomende bedragen (her)beleggen via uw effectenhypotheek.