Met een groene hypotheek wordt duurzaamheid beloond. De overheid probeert met aantrekkelijke kortingen zowel duurzame nieuwbouw als milieuvriendelijke verbouwingen te stimuleren. Deze kortingen maken de groene hypotheek een voordelig alternatief voor een standaard hypotheek. De rentepercentages van de groene hypotheek liggen zo´n 0,2 tot 1% lager dan die van andere hypotheken. Vanzelfsprekend moet het huis waarvoor de groene hypotheek wordt aangevraagd aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de kortingen in aanmerking te komen.

Voorwaarden voor de groene hypotheek

De groene hypotheek wordt verstrekt voor uiteenlopende soorten huizen. U kunt in aanmerking komen voor een groene hypotheek voor een nieuwe woning, bij renovatie van een woning die voor 1980 gebouwd is en bij renovatie van een woning waarbij het doel is om het huis energiezuinig te maken.
Nieuwbouwhuizen moeten voorzien zijn van een groenverklaring om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek. De stichtingskosten van de woning mogen maximaal € 272.268 bedragen. Bij renovatie van bestaande woningen kan een (aanvullende) hypotheek van tussen de € 25.000 en € 100.000 onder gunstige voorwaarden worden afgesloten. In beide gevallen geldt dat de fiscale aftrek de € 34.034 niet mag overschrijden.

Kiezen voor een groene hypotheek

Er zijn verschillende aanbieders van groene hypotheken op de markt actief. Het is dus goed mogelijk om diverse offertes met elkaar te vergelijken. Laat u bij de betreffende hypotheekverstrekkers goed informeren of uw huis aan de voorwaarden voldoet om voor een groene hypotheek in aanmerking te komen.
Veel mensen combineren de groene hypotheek met een andere hypotheekvorm. Dit is bijvoorbeeld een verstandige keus wanneer uw belastingaftrek boven de € 34.034 zou uitkomen.