De hybride hypotheek is een combinatie van twee hypotheekvormen. In de praktijk is dit veelal een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Door te sparen en te beleggen zorgt u voor een geldvoorraad waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd kunt aflossen. De hypotheek is standaard voorzien van een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verplicht onderdeel van de hybride hypotheek.

Voor- en nadelen van de hybride hypotheek,/h2>
Net als de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek is de hybride hypotheek fiscaal aantrekkelijk. Gedurende de looptijd wordt de hypotheekschuld namelijk niet afgelost. Al deze tijd bent u de hypotheekverstrekker rente verschuldigd. Deze rente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Een hybride hypotheek is een hypotheekvorm die u naar eigen inzicht aan uw situatie kunt aanpassen. U bepaalt steeds welk gedeelte van uw inleg wordt gebruikt om te sparen en welk gedeelte om te beleggen. Hoe meer u spaart, hoe meer u kiest voor zekerheid. Wanneer u de gehele looptijd spaart, heeft u aan het einde van de looptijd precies voldoende geld om de hypotheek op te lossen. Wanneer u een groot deel van het ingelegde geld belegt, heeft u minder zekerheden over de uitkomst. U kunt precies genoeg hebben voor de aflossing, maar ook iets minder of juist wat meer. Gedurende de looptijd kunt u steeds de verhouding tussen sparen en beleggen bepalen. Met een hybride hypotheek kiest u dus voor flexibiliteit.

Kiezen voor een hybride hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers bieden een hybride hypotheek aan. Vaak worden ze onder een speciale naam verkocht, zoals maatwerkhypotheek, maathypotheek of opmaathypotheek. Door de verschillen tussen hybride hypotheken kan het soms lastig zijn de uiteenlopende offertes met elkaar te vergelijken. Het is daarom van belang om niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de hybride hypotheek. Stel uzelf de vraag hoe flexibel de hybride hypotheek voor u moet zijn. En hoe voorzichtig of hoe risicovol de bank met uw ingelegde geld mag omgaan. Ook de tarieven die de hypotheekaanbieders voor hun diensten rekenen kunnen sterk uiteenlopen. Het is een goed idee om deze tarieven nauwkeurig te bekijken.