Een krediethypotheek is een aanvulling op een bestaande hypotheek. U kunt een krediethypotheek afsluiten wanneer er sprake is van overwaarde op uw woning. Dat wil zeggen dat uw huis meer waard is dan het bedrag dat u van uw hypotheekverstrekker heeft geleend. De meerwaarde van uw huis kunt u alsnog lenen in de vorm van een krediethypotheek.
Tot enkele jaren geleden mocht u zelf bepalen waarvoor u uw krediethypotheek wilde gebruiken. De hypotheek kon toen bijvoorbeeld worden gebruikt om een auto of een andere grote uitgave te financieren. Door nieuwe regels van de overheid is dit niet langer fiscaal aantrekkelijk. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek van de betaalde rente, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen: de krediethypotheek mag alleen gebruikt worden om uw huis te verbouwen of te onderhouden.
Voor- en nadelen van de krediethypotheek
Het grote voordeel van de krediethypotheek is dat u slechts rente betaald over het bedrag van de hypotheek dat u daadwerkelijk opneemt. U maakt afspraken met de hypotheekaanbieder over het maximaal op te nemen bedrag. Dit maximum is afhankelijk van de overwaarde op uw woning. Daarna kunt u het geld op de bank laten staan tot het moment dat u het werkelijk nodig heeft voor, bijvoorbeeld, een verbouwing. Pas vanaf dat moment gaat u over het opgenomen bedrag rente betalen. Ook kunt u het opgenomen bedrag boetevrij aflossen. Wanneer u hier verstandig mee omgaat, betaalt u dus alleen rente op het moment dat u het geld van de hypotheek echt nodig heeft. Bij sommige aanbieders kunt u de te betalen rente zelfs bij het krediet optellen. U betaalt de rente dan wanneer u financieel weer ruimte heeft.
De rentetarieven die de verstrekkers van een krediethypotheek hanteren zijn meestal variabel. Dit betekent dat ze aan de schommelingen op de kredietmarkt worden aangepast. Het rentepercentage van een krediethypotheek ligt een stuk lager dan dat van een doorlopend krediet.
Kiezen voor een krediethypotheek
De tarieven die hypotheekverstrekkers voor een krediethypotheek berekenen, kunnen uiteenlopen. Het is dus altijd verstandig enkele offertes aan te vragen. Let bij het vergelijken van de offertes ook op de voorwaarden die voor de krediethypotheek gelden. Kunt u bijvoorbeeld op ieder moment boetevrij aflossen of kan dit alleen op vastgestelde momenten? En gaat u rente betalen vanaf het moment dat u het krediet opneemt, of wordt de rente later verrekend?