Een overlijdensrisicoverzekering beschermt u, uw partner en uw nabestaanden bij eventueel overlijden. De verzekering keert uit wanneer een van de verzekerde partners overlijdt. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheek worden afgelost. Partner en nabestaanden blijven niet met een onoverkomelijke restschuld zitten. Ze kunnen, als ze dat willen, gewoon in het huis blijven wonen.

Bij veel hypotheken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Soms is dit niet het geval, zoals bij de populaire bankspaarhypotheek. Wanneer u een dergelijke hypotheek afsluit, doet u er verstandig aan om zelf een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Ook wanneer u verplicht een overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek afsluit, kan het verstandig zijn hier goed naar te kijken. In sommige situaties is de dekking van de verzekering namelijk niet afdoende. Dit kan het geval zijn wanneer een van de partners voor een veel groter deel van het gezinsinkomen zorgt dan de andere partner. Wanneer de meest verdienende partner komt te overlijden, kan de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering wel eens te laag zijn. Dan kan de achterblijvende partner alsnog in financiële problemen komen. Wanneer deze situatieschets op u van toepassing is, is het verstandig om bij de hypotheekverstrekker of een onafhankelijke verzekeraar na te gaan wat de mogelijkheden zijn om de overlijdensrisicoverzekering aan uw situatie aan te passen.